Sunday

Popiah Ayam



Bahan-bahan Popiah:

Kulit popiah, Sayur Campur, Daging ayam cincang, satu biji Bawang Merah, 3 ulas Bawang putih, 3 sudu besar sos tiram, garam dan serbuk perasa

Cara membuatnya:
Bawang besar + Bawang putih = Blender kasi hancur
Tumis bahan blender.
Masukkan sayu campur, kacau
Masukkan sos tiram, kacau
Masukkan daging cincang+ garam + serbuk perasa = kacau sehingga air kering

Tunggu inti sejuk, kemudian balut dengan kulit popiah.
Goreng.


Bahan-bahan Sos:
1 1/2 cawan cili blender, 1/2 cawan sos cili (tak nak pun x per), 2 ulas bawang putih (hancur lumatkan)
5 cawan air, 3 sudu tepung jagung, air asam jawa, garam dan perasa. 

Cara-cara:
Cili + sos cili + bwg putih + air + garam n perasa = Masukkan semuanya ke dalam periuk, kacau sehingga masak.
Masukkan air asam jawa ikut suka nak masam mana.
Tepung jagung bancuh dengan air, masuk kan ke dalam sos. Ini pun ikut kepekatan yang aku suka ;p


**Untuk yang rajin blog walking dialu-alukan share bahan dalam SeniJari tapi mohon beri kredit dan link blog ni. Terima Kasih 


No comments:

Post a Comment