Aku dapat resipi di sini.
Memang dah banyak kali aku masal untuk anak-anak.
Sebelum ni aku selalu buat pancake guna melted butter.
Tapi, aku tak berapa suka sangat sebab, pancake kebiasaanya akan
dihidang bersama jem dan mentega. Aku jadi cepat muak. Jadi, bila aku
terbaca resipi Jamie di laman web beliau, aku agak tertarik dengan
pendekatan yang beliau gunakan. Beliau menggantikan mentega dengan putih
telur. Malah tanpa minyak dan gula. Aku bukanlah jenis yang berkira
sangat pasal tahap kalori-kalori dalam makanan, tapi aku cepat muak
dengan makanan yang berlemak-berminyak.
Terjemahan ringkas resipi PANCAKES USA STYLIE daripada JAMIE OLIVER!
Foto pancake setelah dimasak sebelum dihabiskan anak-anak.
Memang la buruk ye, tapi anak aku sangat suka. Untuk mewangikan pancake,
aku guna susu UHT perisa strawberry.
• 3 biji telur saiz besar
• 115g/4oz tepung gandum
• 1 sudu kecil baking powder
• 140ml/5fl oz susu segar
• a pinch of garam
• 115g/4oz tepung gandum
• 1 sudu kecil baking powder
• 140ml/5fl oz susu segar
• a pinch of garam
Asingkan putih telur dengan kuning telur.
Putih telur dan garam dipukul
hingga kembang sepenuhnya (sampai tiada cecair).
Di bekas yang lain,
masukkan tepung, susu dan baking powder. Gaul hingga sebati. Kemudian, adunan putih
telur tadi dimasukkan ke dalam bekas berisi tepung tadi.
Panaskan
kuali tanpa lekat dengan api yang sederhana. Tuang sikit bancuhan
pancake pada kuali ikut saiz yang dikehendaki. Biar ianya masak selama
beberapa minit sehingga pancake nampak kekuningan.
*Tabur buah, kismis,
choc chip, jagung dll pada bahagian yang belum masak sebelum dibalikkan.
Masak sehingga kedua-dua bahagian menjadi kuning keemasan.
Siap!
*Ikut suka
**Untuk yang rajin blog walking dialu-alukan share bahan dalam SeniJari tapi mohon beri kredit dan link blog ni. Terima Kasih
**Untuk yang rajin blog walking dialu-alukan share bahan dalam SeniJari tapi mohon beri kredit dan link blog ni. Terima Kasih
No comments:
Post a Comment